De wijsheid van kinderen…

Kinderen comunie SSVM HeilooEen jongen van ongeveer 8 jaar oud. Hij maakt deel uit van een groep  van kinderen uit de parochie van Naarden die zich aan het voorbereiden zijn op het ontvangen van de Eerste Heilige Communie. Binnen het hele traject van voorbereiding hebben ze ook een bezoek gepland aan het heiligdom Onze Lieve  Vrouw ter Nood, waar wij onze missie hebben. We vertellen hun de geschiedenis van het heiligdom, leggen iets uit over de werkelijke tegenwoordigheid van Jezus in de Eucharistie, we spelen en eten samen, en: deze groep had ook gevraagd naar de mogelijkheid om het sacrament van de biecht te ontvangen. De kinderen hebben er zich onder leiding van hun leidster al in de parochie op voorbereid.

Voordat we naar de kapel gaan met de heilig deur van het Jaar van Barmhartigheid, stellen we wat vragen aan de kinderen om te zien of ze het belang weten van het hebben van een schone ziel als ze de Communie gaan ontvangen. We zeggen: “Natuurlijk  trekken jullie bij de Eerste Communie jullie mooiste kleren aan, en dat is heel goed, maar wat is belangrijker dan de buitenkant?”. In koor roepen ze: “De binnenkant!!”. “Denken jullie dat Jezus het fijner vindt om in een schoon of een vies huis binnen te gaan?” Weer in koor: “In een schoon huis!”.SSVM Heiloo School kinderen in retreat

We trekken in processie naar de kapel, ondertussen zingend ter ere van Maria. Hun kinderstemmen proberen de melodie te volgen en als we het refrein van “Ave Maria” zingen, steken ze hun kaarsjes omhoog, naar de hemel.

SSVM Heiloo Children visit and confessions (2)In de kapel wachten 2 priesters hen op om de biecht te horen. Na een korte introductie van een van hen, mogen ze beginnen. Ze stormen als één man op de priesters af! Dezen leggen hen uit dat ze echt één voor één moeten komen, en dat de anderen dan met een zekere afstand moeten wachten, zodat ze niks horen.SSVM Heiloo Children visit and confessions (4)

Ik wacht ondertussen achterin de kapel, ik bid wat en kijk naar hun blijde gezichten. Op een gegeven moment zie ik iets gebeuren wat mijn aandacht trekt. Die jongen van ongeveer 8 jaar oud. Als hij terugkomt van zijn biecht, begint hij met zijn moeder te praten. Zij reageert in de trant van: “Nee, laat nou maar”. Maar hij pakt haar bij de hand en neemt haar mee naar een bank dichter bij de priester. Hij begint weer tegen haar te praten. Ze luistert, en ik zie op haar gezicht een innerlijke strijd. De jongen wijst naar de nu lege stoel bij de priester. En dan, een werkelijk ontroerend moment: ze staat op een loopt naar de priester!

Terwijl ze daar zit, kruist mijn blik die van de jongen. Ik steek mijn duim naar hem op. Hij steekt terug zijn duim op, met een glimlach van oor tot oor. We mogen God danken, dat door middel van de kinderen, de ouders weer dichter bij het geloof en de Kerk komen!

Zuster Iuxta Crucem

SSVM Heiloo Children visit and confessions (1)

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.