WE HEBBEN IN BELGIË GESTICHT!

Lieve Religieuze Familie,

We willen jullie het goede nieuws vertellen dat op 10 februari jl. de Heilige Mis van de opening van de eerste communiteit van de SSVM in België is gevierd. Het is de eerste stichting van ons Instituut in dit land, maar het is zeker niet de eerste van de Religieuze Familie, aangezien we al meer dan 10 jaar de leden van de Derde Orde hier hebben. Stichten in België is niet als het stichten in een ver en onbekend land, maar in Familie. Jaren lang zijn de leden van de Derde Orde aan het bidden geweest en hebben hun offers opgedragen, vragend om een stichting van de zusters.

Zo was het dat we op 7 februari, eerste vrijdag van de maand, toegewijd aan het Heilig Hart, zijn vertrokken vanuit Nederland met M. Porta Coeli, Provinciaal Overste en de zusters Mae de Deus, Am Kreuz, Fleur du Carmel en Reina del Paraíso, richting Velzeke, een klein dorpje ten Zuiden van de beroemde stad Gent. Daar verwachtte de rector van het klooster van de Grauwzusters-Penitenten, gesticht in ditzelfde klooster in de 14e Eeuwen levend volgens de Derde Orde van de H. Fransiscus, ons al. Het klooster is gebouwd toen deze Religieuze Orde gesticht is en het is altijd een klooster geweest, waar veel roepingen hun leven hebben gewijd aan het leven van penitentie en gebed en het verzorgen van de zieken. Later hebben ze een ziekenhuis gesticht dat tot op de dag van vandaag een psychiatrisch ziekenhuis is.

 

Een stichting van de provincie

Op zaterdag zijn we ons nieuwe huis gaan ontdekken. Het is er makkelijk om de weg kwijt te raken gezien de hoeveelheid kamers en gangen die het klooster heeft. Langzamerhand zijn we begonnen met de voorbereidingen van de H. Mis en het feest van de stichting, wat plaats zou vinden op maandag 10 februari, feest van de H. Scholastica.

Op zondag 9 februari, ondanks de grote storm die er was in een groot deel van Noord-Europa (BENELUX), zijn de zusters die in Nederland en Luxemburg aanwezig zijn met een groot offer naar Velzeke afgereisd, om te helpen met de organisatie van het feest en al het nodige voor de stichting, die zo belangrijk is voor onze Provincie en onze Religieuze Familie. Bij deze willen we ervan profiteren om iedereen te danken, omdat alle zusters van de Provincie van Noord-Europa onvoorwaardelijk meegeholpen hebben zowel met hun gebed als met de praktische dingen van de organisatie van het feest (het koor voor de Mis, decoratie, de keuken, de recreatie etc.) en ook wat betreft de dagelijkse noden van de zusters van de nieuwe stichting. Op dezelfde manier waren de leden van de Derde Orde van België aanwezig en zo ook de Paters van IVE in Nederland.

Na afloop van de Heilige Mis werd de intentie, waar de contemplatieve zusters voor zullen bidden, bekend gemaakt: Opdat de Heilige Harten mogen heersen in de samenleving, vooral door het apostolaat en de heiliging van de leken en in het bijzonder door de leden van de Derde Orde. De patroonheilige van het slotklooster is de Heilige Lutgardis,  Cisterciënzer zuster in België.Ze staat erom bekend dat ze één van de eerste mystica was die haar hart heeft uitgewisseld met  dat van Onze Lieve Heer. De patroonheilige van de apostolische communiteit is de grote missionaris van de Heilige Harten, Pater Damiaan de Veuster (of “van Molokai”), hij is ook afkomstig uit België.

Op voorspraak van de Heilige Lutgardis en de Heilige Pater Damiaan vragen wij voor deze nieuwe missie dat deze nieuwe aanwezigheid van de Servidoras in België een middel mag zijn waardoor God veel genaden mag schenken aan de zielen.

We vertrouwen ons toe en jullie gebeden. Lang Leve Christus Koning! Lang Leve de Missie!

In de Heilige Harten,Servidoras in Velzeke, België.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.