Zomerkamp voor tieners in Heiloo

SSVM-IVE-Bisdoom-Kamp-Breakout-Heiloo

Break Out – Return!

Vrijdag 15 juli 2016, ’s middags. Langzaam aan vult het convent zich met lachende, kletsende , spelende tieners die niet teveel moeite lijken te hebben afscheid te nemen van hun ouders die ze komen brengen. Ze zien uit naar een paar dagen hele leuke dingen doen, maar ook catechese, de Mis, en andere serieuze momenten.

Waar komen ze vandaan, deze maar liefst 40 tieners?? Uit alle delen van het bisdom – en een paar van daarbuiten. Enthousiast geworden door deelname vorig jaar, of door de familiedagen maandelijks in Heiloo, of meegesleurd door vriendjes of vriendinnen.

Tiener-Kamp-SSVM-IVE-Bisdoom (4)De organisatie van het kamp is in handen van het bisdom in samenwerking met het heiligdom OLV ter Nood, met de zusters dus in praktijk. Andere begeleiders zijn jongeren die we al langer kennen en waarvan we dus al weten dat ze op een leuke en zinvolle manier met de tieners om kunnen gaan. De geestelijke begeleiding is in handen van Pater Mario Rojas IVE, die hiervoor speciaal uit Limburg is overgekomen.

De tieners komen niet alleen uit allerlei steden en dorpen vandaan, ze hebben ook heel verschillende achtergronden. Toch hebben de meesten al een redelijke basis in het geloof, en dat maakt het mogelijk in de catechese wat diepgang te brengen. Ze krijgen heel wat voor hun kiezen, maar luisteren aandachtig – het zijn eigenlijk heel brave tieners dus! De schepping, de erfzonde, onze gevallen natuur, het waarom van de Menswording, de zonde, de verlossing, de biecht – al deze fundamentele thema’s komen aan de orde. In zijn preken en korte praatjes voor het slapen gaan spreekt P Mario vooral over de Eucharistie en het belang van het bidden van de drie Weesgegroetjes elke dag. Waargebeurde verhalen die dit illustreren maken dat de tieners doodstil zitten te luisteren.

Tiener-Kamp-SSVM-IVE-Bisdoom (1)Op zondagavond is er een avond van barmhartigheid, waarin de tieners ook de gelegenheid krijgen te biechten. Uit de omgeving zijn er 5 extra priesters gekomen om hierbij te assisteren. In de grote kapel komen de tieners door de Deur van Barmhartigheid binnen en in de aanwezigheid van het Allerheiligste, uitgesteld op het altaar en met rustige muziek op de achtergrond, creëren we een sfeer van inkeer en gebed. Veel tieners naderen tot het sacrament, een paar voor de eerste keer. Het is ontroerend te zien hoe blij ze daarna zijn. We horen later hoe enkelen “reclame” maken voor dit sacrament bij hun ouders.

 Op maandag halen we de jongens en de meiden uit elkaar voor een echte jongens- dan wel meidendag. Voor de meiden komt Elske Antonissen spreken, over hun waardigheid als vrouw en hoe ze die door hele praktische dingen zoals kleding kunnen bewaken en bewaren. Na deze inleiding, die heel wat vragen oproept bij de meiden, zetten we er de pas in om een uur flink te lopen naar ons middagprogramma (gelukkig halverwege een ijsje!): een bezoek aan een manege waar er voor de meiden allerlei activiteiten met pony’s en paarden is georganiseerd.

Tiener-Kamp-SSVM-IVE-Bisdoom (3)

De jongens krijgen hun eigen catechese en vervolgens gaan ze naar Egmond (wel 2 uur lopen..) voor een demonstratie van de reddingsbrigade en forten bouwen op het strand. Gelukkig hebben we voor de terugweg zowel voor de meiden als de jongens vervoer met auto’s door de hulp van bevriende families!

Het zomerkamp wordt dinsdag afgesloten met een catechese van Mgr. Hendriks, onze hulpbisschop, de Mis waarin hij voorgaat en waar de ouders ook bij aanwezig zijn. Daarna lunchen we gezamenlijk, presenteren foto’s, ons kamplied, de teamvlaggen etc. aan de ouders. Het afscheid valt dan voor sommigen best zwaar (tieners én leiding)… Maar we hopen velen terug te zien op de familiedagen of bij een volgend kamp.

Tiener-Kamp-SSVM-IVE-Bisdoom (2)

We danken God voor alle genade die we mochten ontvangen op dit zomerkamp! Zoals P Mario zei: meer tieners in genade en meer genade in elke tiener!

 Zr. Iuxta Crucem, SSVM

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.