Afsluiting van het seizoen van de Catechese voor volwassenen

catechese blauwe zusters

Op 17 juli 2015 gingen we met een groot deel van de groep die het afgelopen seizoen de catechesereeks over de Eucharistie had bijgewoond in Heiloo, op bezoek bij de Sint Laurentiuskerk in Alkmaar, waar de relikwieën van een Eucharistisch wonder worden bewaard.

Het bezoek was bedoeld als feestelijke afsluiting van de catechese, waarin 14 volwassenen leerden over de Bijbelse en theologische achtergronden van de Eucharistie, en waarin uitleg werd gegeven over de verschillende onderdelen van de H. Mis, met als doel dat de deelnemers meer bewust en met meer vrucht zouden kunnen deelnemen aan de Mis.

catechese

In de Laurentius werden we heel vriendelijk ontvangen door de koster, die ons het verhaal over het wonder uitlegde dat in Alkmaar plaatsvond: een voormalig soldaat had toen hij priester gewijd werd, bewust een zware zonde verzwegen in de biecht, waardoor hij onwaardig was om de Mis te vieren. Hij was zich hier van bewust, maar vierde toch zijn eerste Mis. Maar tijdens het opheffen van de kelk begon hij zo te beven, dat enkele druppels van het bloed van Christus op zijn kazuifel terecht kwamen. Dit Bloed, waarvoor witte wijn was gebruikt, liet drie dikke druppels na op het kazuifel die er precies uitzagen als druppels menselijk bloed.

catechese mirakel

Men knipte dit stuk uit het kazuifel en probeerde het tevergeefs te verbranden. Men begroef toen het stuk stof. Later werd een schip op zee dat in nood was, gered door tussenkomst van een engel, die echter de opvarenden opdroeg het stukje kazuifel op te graven en het de eer te geven die het toekwam. Het stuk stof kwam ongeschonden aan het licht en wordt sindsdien eerbiedig bewaard in de katholieke Kerk van Alkmaar in een prachtige reliekhouder: een zilveren engel. De priester bekeerde zich trouwens na deze wonderbaarlijke gebeurtenis, trad in bij de Kartuizers en leefde daar een leven van boete en berouw.

kerk van Alkmar

Nadat we de relikwie bewonderd en vereerd hadden, gingen we naar een zaaltje naast de kerk, waar twee leden van onze groep gezorgd hadden voor koffie, thee en heerlijk gebak. Daar kletsen we nog wat na en zeiden elkaar toen gedag, meestal in de vorm van: tot volgend jaar!

catechese

Volgend jaar staat er op het programma van de volwassencatechese: een serie over het Katholieke geloof aan de hand van de DVD-serie “Catholicism”, en een serie avonden over “heikele thema’s” in het geloof, zoals abortus, de seksuele moraal van de Kerk, etc.

Wil je dit ook niet missen? Meld je aan of vraag verdere informatie bij zusters@olvternood.nl.

 

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.