Internationale jongerendagen 2016

Gods barmhartigheid kan zelfs het droogste land laten bloeien, verdorde beenderen weer levend maken. (vgl. Ez 37,1-14) … Laten wij ons hernieuwen door Gods barmhartigheid; laten wij toe, dat Jezus ons liefheeft, dat de macht van zijn liefde ook ons leven verandert; en worden wij tot werktuigen van deze barmhartigheid, tot kanalen waardoor God de aarde kan bevloeien, de hele schepping kan behoeden, en gerechtigheid en vrede kan laten opbloeien.

Paus Franciscus, paasboodschap voorafgaand aan de zegen ‘Urbi en Orbi’ op 31 maart 2013.

Barmhartigheid-Youth-Gathering-IVE-SSVM-NLOp 12 mei, vroeg in de morgen, hadden we IJsland met een groep jongeren verlaten en kwamen we in Luxemburg aan voor de 3e jaarlijkse Youth Gathering van de Noord-Europese provincie van de Dienaressen van de Heer en van de Maagd van Matará (SSVM). De zusters wonen in een enorm slotklooster met een diepe achtertuin, welke omheind is met een hoge stenen muur. Ze wonen in een wijk van de stad Luxemburg, vol met appartementen en drukke straten, barstensvol met mensen onderweg – er zijn veel bussen, auto’s en fietsen. Er is overal veel beweging. De kloostermuren bieden een kleine ruimte in de stad voor de contemplatieve en apostolische communiteiten van onze zusters, en speciaal voor dit weekend was het een kleine ruimte waar jongeren vanuit heel Europa bijeenkwamen om hernieuwd te worden door Gods genade.

Mercy-Youth-Gathering-IVE-SSVM (1)Vrijdagavond druppelden de jongeren uit Litouwen, Nederland, Luxemburg, België en vele andere nationaliteiten en culturen die men in deze landen tegenkomt (Polen, Filipijnen, Fransen, Spanjaarden enz.) binnen. Het was een buitengewoon internationale ervaring. Onze IJslandse jongeren hadden nog nooit zo veel katholieke jongeren bijeen gezien. Er waren niet alleen veel katholieke jongeren, maar zij kwamen ook samen om te bidden en blijmoedig aan alle activiteiten deel te nemen. Het weekend begon met het Avondgebed en de priester vertelde in een “Goede Nacht” hoe God een ieder van ons roept om grootse dingen te doen – hoe Hij ons roept om het avontuur van onze heiliging aan te gaan. Na het avondgebed was er tijd voor ontspanning. De Paters en de zusters hadden zo veel sketches en spelletjes voorbereid dat we de hele avond hebben gelachen. Ik weet zeker dat de mensen uit de buurt deze vreugdevolle sfeer meegekregen hebben. Door Gods genade was er midden in de stad Luxemburg, in het hart van Europa, temidden van een cultuur die God op allerlei manieren vergeten is of verstoten heeft, een groep uitverkorenen die dit weekend het “enige ding dat nodig is” zocht.Mercy-Youth-Gathering-IVE-SSVM (2)

Een beetje erbarmen maakt de wereld minder koud en meer rechtvaardig. – Paus Franciscus, Angelus op 17 maart 2013

De zaterdag werd getekend door een plenaire inleiding over Gods Barmhartigheid, waarin de pater de jongeren uitnodigde om eerst Gods barmhartigheid te ontvangen en Hem dan te bedanken voor deze grote genade door op onze beurt barmhartig te zijn voor anderen. Hij vroeg ons om het in kleine gesprekgroepjes te hebben over concrete manieren om in ons dagelijkse leven barmhartiger te zijn. In ons gespreksgroepje werden er door de jongeren échte plannen gemaakt om Gods barmhartigheid mee terug naar IJsland te brengen, naar hun scholen en hun klassen.Mercy-Youth-Gathering-IVE-SSVM (3)

Mercy-Youth-Gathering-IVE-SSVM (5)

In de middag hebben we de jongeren naar een gymzaal gebracht waar er een competitieve en hoopvolle sfeer heerste, toen de teams alles op alles zetten om de meeste punten te winnen en het meeste plezier te maken!

Gedurende de dag waren er vele workshops over de belangrijkste thema’s waar deze generatie jongeren mee te maken heeft, waaronder gender, multimedia, kuisheid en het huwelijk.

Mercy-Youth-Gathering-IVE-SSVM (4)

Mercy-Youth-Gathering-IVE-SSVM (6)

Zaterdagavond was er een rozenkransprocessie, aanbidding, avondgebed, biechtgelegenheid en een kampvuur. We hebben Marshmallows gegrild, liedjes gezongen, gedanst en veel lawaai gemaakt. Ik denk dat de mensen ons weer vanuit hun appartementen konden zien en zich hebben afgevraagd: “Wat zijn ze aan het doen? Waarom zijn ze aan het zingen? Waarom zijn ze zo vrolijk?” Het antwoord is eenvoudig: God. Deze jongeren zijn bijeenkomen om God te ontmoeten en zijn barmhartigheid te ontvangen. Is er een betere rede om vrolijk te zijn?Mercy-Youth-Gathering-IVE-SSVM (7)

 Het weekend eindigde op Pinksterzondag met de Heilige Mis, voorgegaan door Mgr. Hollerich. Hij sprak over de rol van de Heilige Geest in de Kerk en  hoe Hij een rol speelt in de levens van de jongeren door hun de kracht te geven om in de huidige wereld van God te getuigen.

Barmhartigheid Internationale jongerendagen

De vrijdag voorafgaand aan de Youth Gathering, en de maandag erna reisden we door Luxemburg en Duitsland. Vrijdagochtend zijn we met de jongeren op bedevaart gegaan naar Trier, waar we in de kathedraal zijn geweest om te bidden bij het naadloze kleed van Christus. We zijn ook naar een aantal kerken in Luxemburg geweest en hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om door de Heilige Deur te gaan en te bidden bij het beeld van Maria Troosteres van de Bedroefden en andere oude beelden. Omdat de meerderheid van onze groep zich voorbereidde om het sacrament van het Vormsel te ontvangen, hebben we op alle Heilige plaatsen gebeden voor de benodigde genaden en voor een goede voorbereiding.

Volgens mij is deze reis op veel gebieden heel belangrijk geweest voor onze jongeren, maar vooral omdat ze zoveel tijd hebben kunnen doorbrengen met de priesters en de zusters en met zoveel andere jongeren die een levend geloof hebben. Ze hebben ook de geschiedenis en de schoonheid van de kerken in Europa kunnen ervaren, relieken gezien, kaarsen aangestoken en gebeden voor een intentie. Deze kinderen leven in afgelegen dorpjes in IJsland, en sommigen kunnen slechts twee keer per maand naar de Heilige Mis; niet in een Katholieke kerk, maar in een openbaar gebouw. Dit weekend was kort, maar het heeft hen de gelegenheid geschonken om het geloof op een waarachtige en levende wijze te ervaren.

Op onze terugweg maakten de jongeren al plannen voor volgend jaar. Ze vroegen om alle details: waar is het? Wanneer? Wie zullen er weer zijn? Enz. Hun enthousiasme werkte aanstekelijk. Ze herhaalden het refrein van ons themalied “Blessed are the Merciful” keer op keer, en een aantal keren zongen ze de coupletten en maakten ze – en plein public – de bewegingen die bij de verschillende werken van barmhartigheid hoorden. Toen het vliegtuig in IJslande landde, hoorde ik hun stemmen de laatste regel van één van onze IJslandse liederen zingen. Het lied eindigt met “Ave, ave, ave Maria”. Het is onmogelijk om de genaden te kennen die God tijdens dit jongerenweekend aan een ieder van deze jongeren heeft gegeven, maar God heeft hun hart ongetwijfeld geraakt en zal door hen misschien ook andere harten raken. Als alle jongeren thuis de werken van barmhartigheid beoefenen waartoe de pater hen tijdens zijn plenaire inleiding heeft uitgenodigd, zal de wereld een klein beetje barmhartiger worden.

Laten we bidden voor de blijvende vruchten van deze jongerenbijeenkomst en voor de jongeren, opdat zij, met de woorden van Paus Franciscus, voortdurend hernieuwd mogen worden door Gods genade; dat zij zich door Jezus laten beminnen en dat zijn liefde hun leven mag veranderen; dat zij – en wij allemaal – werktuigen van barmhartigheid mogen worden, kanalen waardoor God de aarde kan bevloeien, de hele schepping kan behoeden, en gerechtigheid en vrede kan laten opbloeien.

In Jezus en Maria

Maria Porta Coeli, SSVM

Media

[Best_Wordpress_Gallery id=”38″ gal_title=”Youth Gathering 2016″]

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.