Het eerste jongerenweekend in de Provincie

jongerenweekend

“De vreugde van het Evangelie vult het hart en heel het leven van wie Jezus heeft ontmoet”  

Van 13 tot en met 15 juni mochten we in Brunssum het eerste internationale jongerenweekend van onze Noord-Europese provincie organiseren. Het was een tweetalige bijeenkomst (Nederlands en Engels), omdat er jongeren uit allerlei landen bij elkaar waren gekomen. Ook de zusters en priesters die meededen hadden verschillende nationaliteiten, zodat we in totaal met wel zo’n 10 verschillende nationaliteiten samen waren!

Gelukkig waren er velen die ons hielpen bij de voorbereidingen, zowel op materieel als geestelijk gebied. Veel voedsel werd er geschonken, een bevriend echtpaar hielp met het koken en natuurlijk waren onze slotzusters in Valkenburg hard aan het bidden voor de vruchten van het weekend. Vanuit Italië kregen we hulp van verschillende priesters en seminaristen, en ook onze paters van Nederland gaven acte de présence.

In de namiddag van de vrijdag werden de jongeren ontvangen met koffie, thee en taart, en ze konden zich inschrijven. De jongeren kregen uitleg over het weekend, en na het bidden van het avondgebed volgde de avondmaaltijd en recreatie, met spelletjes en sketches.

Op zaterdagochtend ging het inhoudelijke gedeelte van start. P. Marcelo Lattanzio IVE hield een inleiding over de apostolische exhortatie van Paus Franciscus, “Evangelii Gaudium” (De vreugde van het Evangelie). Pater Lattanzio koos met weloverwogen motieven ervoor de titel de vertalen als: de vreugde die het Evangelie geeft. In zijn inleiding legde hij dit verder uit. Hierna konden de jongeren in kleine groepjes het thema verder verdiepen.

                            P. Latanzio IVE

De rest van de dag werden er verschillende workshops aangeboden, met thema’s als: het huwelijk, vrijwilligerswerk in de missie, roeping tot priesterschap of religieus leven, katholiek = pro-life, de verschillen tussen protestanten en katholieken, het leven van H. Johannes Paulus II. Midden op de dag vierden we de H. Mis, met als hoofdcelebrant P. Tristán Perez IVE, provinciaal van onze paters in Noord-Europa. Daarna volgde een heerlijke lunch en na de lunch een sportief uurtje in een gymzaal in de buurt om de lunch dip er even lekker uit te rennen. In de avond hielden we een korte processie buiten ter ere van Maria, en aan het eind ervan verzamelden we ons allemaal in de kapel voor een moment van Aanbidding van het Allerheiligst Sacrament. Er was hierbij ook gelegenheid het Sacrament van boete en verzoening te ontvangen, en vele jongeren maakten hiervan gebruik.

                            Rozekransgebed

Toen het eenmaal echt donker was geworden, maakten we een kampvuur buiten en genoten daar van het vuur, geroosterde marshmallows en het samen zingen. We hadden tevoren een boekje voorbereid met liederen in verschillende talen, dat ons nu goed van pas kwam.

                 zingen

De volgende dag, zondag, sprak pater Lattanzio verder over de exhortatie van de Paus. Hij wees de jongeren op de verschillende middelen die de Kerk aanreikt om te groeien in de kennis van en de verbondenheid met Christus, waar het Evangelie ons over spreekt. Na weer kort in groepjes te hebben doorgepraat, bereidden we ons voor op de H. Mis. Deze keer was de hoofdcelebrant P. Guido Kessels IVE, en de jongeren deden actief mee als lector, acoliet of ze hielpen bij het aandragen van de offergaven.

Hierna was het alweer tijd voor de laatste gezamenlijke lunch, die we afsloten met liederen uit verschillende landen en een sketch. Onze provinciaal overste, M. Caridad, gaf een presentje als herinnering aan dit weekend aan alle aanwezigen. Het was duidelijk dat er veel waren die het erg jammer vonden dat er al een eind gekomen was aan deze dagen!

Na afloop vroegen we enkele jongeren wat ze van het weekend gevonden hadden. Iedereen was erg enthousiast. Ze vertelden dat ze hun geloof hadden kunnen verdiepen, en dat ze zo blij waren andere jongeren te hebben kunnen ontmoeten die ook met het geloof bezig zijn. Verder was het mooi voor hen jonge religieuzen en seminaristen te ontmoeten. Sommigen hadden antwoorden op vragen gevonden waar ze al lang mee zaten…En natuurlijk werd de gezelligheid genoemd, het samen zingen, spellen doen, sketches opvoeren – gezond vermaak dus, waar het de jongeren soms nog wel eens aan ontbreekt in het dagelijks leven.

                       jongerenweekend

We danken God voor al het goede dat Hij deze dagen heeft willen schenken, en voor de jongeren die met zoveel enthousiasme mee hebben gedaan aan dit weekend. Graag uw gebed voor hun verdere groei in het geloof!

 

 

Reageren is niet mogelijk